apple

Tietotekniikkayhtiö Apple Inc. on tietokoneita ja muuta kulutuselektroniikkaa tuottava yhdysvaltalainen suuryritys, jonka tunnetuimpia tuotteita ovat mm. Mac-tietokoneet, Ipad-taulutietokoneet ja Ipod-musiikkisoittimet. Apple kuuluu maailman johtavien teknologiayhtiöiden joukkoon. Vuonna 2017 sen liikevaihto oli lähes 80 miljardia euroa ja se on tällä hetkellä maailman arvokkain yhtiö. Marraskuussa 2017 Applen markkina-arvo ylitti 900 miljardin dollarin rajan, mihin mikään muu pörssiyhtiö ei ole aikaisemmin pystynyt. Taloudellisen menestyksen lisäksi Applen merkitystä tietokonelaitteiden kehittäjän ei voi aliarvioida. Toistaiseksi yksikään tietokoneita valmistava yhtiö ei ole tehnyt yhtä paljon teknisten innovaatioiden ensiesittelyjä kuin Apple. Applen brändi tunnetaan kaikkialla maailmassa ja se on myös listattu maailman arvokkaimpien joukkoon. Asiantuntijat ovat tunnistaneet neljä keskeistä syytä Apple-brändin suosiolle. Ensinnäkin Applen tuotteet täyttävät todelliset tarpeet ja niiden käyttäminen on erittäin vaivatonta. Toiseksi niiden muotoilu on selkeää, linjakasta ja viehättävää. Kolmanneksi Apple on ulkoistanut markkinointiaan sen asiakkaille ja medialle. Apple käyttää yllättävän vähän omia resursseja omien tuotteiden markkinointiin, mutta somessa sen näkyvyys on valtavaa innokkaiden keskustelijoiden ja fanien toimesta. Lopuksi Apple-brändin vahvuus perustuu siihen, että sen tuotteet innostavat ja kiinnostavat kaikenikäisiä käyttäjiä teineistä vaariin.

Autotallista maailman johtavaksi brändiksi

Applen perustajat Steve Jobs (1955-2011) ja Stephen “Woz” Wozniak (1950-) ystävystyivät jo nuorina opiskelijoina kalifornialaisessa lukiossa. Tietokoneiden valmistamisesta ja suunnittelemisesta kaksikko innostui paikallisen tietokonekerhon tapaamisissa, joissa molemmat olivat usein läsnä. Kerhossa esiteltiin useita eri tietokoneita, joista varsinkin ensimmäisenä tietokoneena tunnettu Altair 8800 teki suuren vaikutuksen. Tämän laitteen innoittamana Wozniak ja Jobs perustivat Apple-yhtiön, jonka ensimmäiseksi tuotteeksi tuli Apple I -tietokone. Kaksikko oli tällä hetkellä ilman rahoitusta, joten tuotannon käynnistämiseksi Jobs joutui myymään kuplavolkkarinsa ja Wozniak HP-taskulaskimensa. Piirilevyt valmistettiin Jobsin vanhempien autotallissa ja niitä myytiin myös alan harrastelijoille 666, 66 dollarin hintaan kappaleelta. Vaikka Apple I oli lopulta taloudellinen floppi, Apple-yhtiön taru oli vasta alkamassa. Apple I:sen jälkeen Jobs ja Wozniak alkoivat suunnitella seuraavaa Apple-tietokonetta. Apple II:sta oli tarkoitus tulla ensimmäinen henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettu tietokone, joka hyödyntäisi värigrafiikkaa. Huimat 1298 dollaria maksaneesta tietokoneesta tuli jättimenestys, joka teki Applesta yhden nopeimmin kasvavista yrityksistä Yhdysvalloissa. Apple II:sta seurasivat vuonna 1980 julkaistu Apple III, vuonna 1983 julkaistu Lisa sekä vuotta myöhemmin julkaistu Macintosh 128k. Lisa ja Macintosh olivat Applen ensimmäiset mallit joissa hyödynnettiin graafista käyttöliittymää. Uusien tietokonemallien myötä Applesta kasvoi yritys, joka oli 500 suurimman yhtiön joukossa Yhdysvalloissa. Yhtiö oli kasvanut niin merkittävästi, että sen pääjohtajaksi houkuteltiin markkinointitaidoistaan kuuluisa Pepsi Companyn silloinen toimitusjohtaja John Sculley (1940-). Scullyn valinnasta seurasi vuosikymmenen mittainen valtataistelu, jonka seurauksena Jobs joutui lähtemään yrityksestä. Kuitenkin vuonna 1996 Apple osti Jobsin yrityksen NeXTin, jonka seurauksena Jobs palasi Appleen. Tästä alkoi taas uusi aikakausi, jonka aikana Apple saavutti roiman kasvun esimerkiksi iPodin, iTunesin ja Mac OS X -käyttöjärjestelmänsä avulla.

Älypuhelinten esiinmarssi

Vuonna 2007 Apple esitteli Jobsin johdolla uuden tuotteen, joka tulisi mullistamaan kännykkäbisneksen. Kyseessä oli ensimmäinen iPhone-mallinen älypuhelin. Aluksi monet alan asiantuntijat Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer mukaan lukien arvioivat, ettei iPhone nappaa markkinoilta merkittävää osuutta. Tähän päivään mennessä sitä on kuitenkin myyty huikeat 1,2 miljardia kappaletta. Tämä laite käynnisti teknologisen mullistuksen, jonka veroista on nähty vain harvoin. Ensimmäisen iPhonen seurauksena alkoi älypuhelimien suosion räjähdysmäinen kasvu, joka jatkaa kasvamistaan tähän päivään saakka. Apple oli nyt ottanut puhelinmarkkinat haltuunsa, mikä myös heijastui kännykkäjätti Nokian markkinaosuuden romahduksena. Steve Jobsin kuolema lokakuussa 2011 sai monet epäilemään, että iPhonen suuruudenajat ovat mennyttä. Tämä on osoittautunut turhaksi peloksi, koska Apple on dominoinut kännykkämarkkinoita myös 2010-luvulla. Ensimmäisen iPhonen 10-vuotisjuhlan kunniaksi Apple julkaisi lisää uusia iPhone-malleja, joiden on ennustettu lisäävän Applen myyntiä vielä entisestään. Tosin on melko turvallista sanoa, että Applen osuus globaalista voitonjaosta on jo nähnyt huippunsa. Uudet iPhone-mallit toki lisäävät myyntiä, mutta kilpailu kännykkämarkkinoilla on entistä kovempaa. Esimerkiksi Kiinassa paikalliset puhelinvalmistajat ovat ottaneet markkinaosuuksia itselleen. Applelta ei kuitenkaan puutu kunnianhimoa, kun se on jo ilmoittanut iPhone X:n edustavan älypuhelimen tulevaisuutta. Sen odotetaan ensimmäisen iPhonen tavoin määrittelevän teknologisen kehityksen suunnan seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi.